De naam van mijn vriend is in dit stuk afgekort, i.v.m. zijn vrij zeldzame naam en het gemak waarmee je tegenwoordig mensen kunt googelen.

hedendaagsracismeGedurende een aantal dagen heb ik getwijfeld of ik hier wel over moest schrijven omdat ik naar m’n gevoel mijn omgeving de laatste tijd al genoeg tegen me in het harnas had gejaagd. Uiteindelijk realiseerde ik me dat dat de omgekeerde wereld is: je mond houden wanneer het op onrecht aankomt, omdat de ongeïnformeerde meerderheid het niet aankan om de waarheid onder ogen te zien. Dus bij deze. Ik ben namelijk van mening dat de Zwarte Piet discussie symbool is geworden van een veel grotere kwestie: het racisme dat zich nog dagelijks manifesteert in Nederland.

P. en ik

Vanaf mijn 18e ben ik samen met P., een Zeeuwse jongen van Congolese, Nigeriaanse en Sierra Leoonse afkomst. Ik kende hem al jarenlang van gezicht, aangezien we in aangrenzende dorpen op Schouwen-Duiveland, in Zeeland, zijn opgegroeid. Werkelijk iedereen kende P’s naam, want hij was in de omgeving één van de weinige donkere Zeeuwen: en alles wat in Zeeland niet blank is, is al bij voorbaat een bezienswaardigheid.

Ik was destijds wat racisme betreft enorm naïef en was er stellig van overtuigd dat racisme vrijwel volledig was uitgeroeid in ons kikkerlandje. We leefden toch niet meer in de jaren zestig van de vorige eeuw?! Toch was mijn oordeel op niets substantieels gebaseerd: in mijn vrienden- en kennissenkring bevonden zich vrijwel geen medelanders met een ander kleurtje. Terugkijkend had ik beter kunnen weten, zeker omdat ik in Zeeland ben opgegroeid en ik jarenlang aan den lijve had ondervonden hoe bekrompen de mensen hier kunnen zijn in hun gedachtegang.

“Laat haar met rust”

De eerste keer dat ik meekreeg hoeveel racisme er nog aanwezig is in Nederland, was toen hij me vertelde hoe hij een aantal maanden voordat wij elkaar hadden ontmoet in elkaar was geslagen, terwijl hij aan het werk was. P. is DJ en producer en had tijdens Oud & Nieuw 2009 moeten werken in een club in Renesse, het dorp waar ik mijn volledige jeugd heb doorgebracht.

Tijdens zijn pauze had hij een praatje gemaakt met een blank meisje uit de omgeving. Voor haar broer was dit aanleiding om hem te benaderen met de woorden: “Mijn zusje praat niet met negers als jij. Laat haar met rust.” Zoals gewoonlijk hield mijn vriend zich rustig, zoals hij altijd doet in soortgelijke situaties (hoe hij het doet, begrijp ik na vijf jaar nog altijd niet): hij haalde zijn schouders op en ging aan de bar zitten.

Maar daar hield het niet bij op. De agressieve broer van het meisje had inmiddels een stuk of drie vrienden opgetrommeld om de boodschap er bij P. in te komen rammen. Voor hij het wist, lag hij met z’n hoofd op de bar, terwijl er vier grote kerels op hem in stonden te slaan en trappen. Tegen de tijd dat de beveiliging van de club ter plekke was gearriveerd, was P. al buiten westen.

Lafaards!

Mijn oren vielen bijna van m’n hoofd toen ik dit te horen kreeg. Hoe dúrfden ze, die gore lafaards?! Al snel zou ik zelf gaan ondervinden hoe diepgeworteld en geïnstitutionaliseerd racisme werkelijk is in onze samenleving. Ik begon op te merken hoe we in winkels vrijwel altijd door winkelpersoneel werden achtervolgd, zowel in Zeeland als in de randstad: een donker kleurtje hebben is voor veel winkeliers al genoeg reden om er vanuit te gaan dat iemand een dief is. In het begin deed ik het nog af als incidenten, maar dat werd me steeds moeilijker gemaakt. Ik kan me nog herinneren dat we een aantal jaar terug eens erge haast hadden en de bus moesten halen naar mijn ouders: terwijl we langs renden, hoorde ik een groepje mensen schreeuwen: “Die zwarte heeft vast iets gestolen, anders rent hij niet zo hard!” Er werd door iedereen bulderend gelachen. Toen we vervolgens de bus zagen wegrijden, maakte P. een sprintje waarna we alsnog in konden stappen. Eenmaal binnen was P. weer de pineut. Een aantal jongens riepen: “Ik was voor zo’n neger echt niet gestopt als ik die buschauffeur was geweest.” Daarna maakten ze het af door gedurende de rest van de reis luidkeels apengeluiden te produceren.

Steeds meer moeite

Gedurende die tijd begon ik ook in te zien waarom er steeds meer mensen moeite kregen met de racistische karikatuur Zwarte Piet. P. is grotendeels opgevoed door zijn blanke oma, die me eens vertelde hoe hij als kleuter thuis was gekomen na de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Er waren – alweer – opmerkingen gemaakt door blanke klasgenootjes met betrekking tot zijn huidskleur. Zijn klasgenootjes hadden de vergelijking tussen P. en Zwarte Piet gemaakt en vonden dat zeer vermakelijk. Hij was thuisgekomen, had zich in de badkamer opgesloten en kwam daar vervolgens niet meer uit. Zijn oma had na enige tijd besloten de deur open te breken, waarna ze een huilend jongetje vond dat probeerde het ‘zwart van zijn huid te schrobben’ met een schuursponsje. Kinderen zien geen kleur? Helaas is dat een fabeltje.

 En steeds meer narigheid

 P. kwam op vakantie bepaalde clubs niet binnen (“Sorry meneer, we zitten vol!”, waarna zijn blanke vrienden wel binnen werden gelaten), werd uit het niets beledigd in het openbaar vervoer (in de Rotterdamse metro draaide een meneer zich om, zag ons zitten en zei hardop: “Gadverdamme, weer zo’n zwartjoekel”) en werd op het voetbalveld door ouders van de tegenstander verbaal aangevallen op basis van zijn huidskleur (“Haal die Zwarte Piet neer!”).

Na een jaar of twee had ik alles wel gezien en inmiddels sta ik nergens meer van te kijken. Een wildvreemde, blanke man die me eens benaderde op Amsterdam centraal station vroeg wat ik als blank meisje met “zo’n neger” moest. Een paar maanden terug was P. onderweg naar mij met het openbaar vervoer. Op de vloer van de bus lag wat afval, dat hij opraapte om vervolgens in de prullenbak te gooien. Vanaf de achterbank werd hem, terwijl hij bukte, toegeroepen: “Ja, dat heb je goed opgemerkt! Jouw plek als zwarte in deze wereld is op de grond, onthoud dat maar goed.”

 Dikke huid

Mijn vriendje heeft door de jaren heen een olifantenhuid gekweekt, maar dat betekent niet dat het ooit gaat wennen. Toch blijft hij, zonder uitzonderingen, altijd rustig. Meestal is hij degene die míj moet kalmeren in soortgelijke situaties. Zelf zal hij zich nooit uitlaten over dit soort confrontaties, omdat er zo snel wordt gedacht dat je een slachtofferrol aanneemt als donker persoon (oftewel, ‘pulling the racism card’).

Ik hoop uit deze ontelbare, nare ervaringen een les mee te geven aan mijn grotendeels blanke omgeving: dat jíj als blanke Nederlander nooit voorbeelden van racisme meekrijgt, is waarschijnlijk omdat er zich bijna geen mensen van buitenlandse afkomst in jouw sociale kringen bevinden. Beweren dat racisme tegenwoordig niet meer voorkomt in Nederland is een no go wanneer je niets hebt om die vermoedens op te baseren. Racisme viert hoogtijdagen, en nadat de economische crisis Nederland hard heeft getroffen is het nog vele malen erger geworden. Dat jij er persoonlijk geen ervaringen mee hebt, betekent niet dat het zich buiten jouw gezichtsveld niet afspeelt. Probeer dat alsjeblieft te onthouden.

Dit artikel werd ingezonden door Charlotte Simons

Meisje, 22 jaar, dierenrechtenactivist, studeert Afrikaanse Talen en Culturen aan de Universiteit Leiden. Ik heb dit stuk op mijn eigen blog gepubliceerd.


252.852 keer gelezen | Geschreven door
363 comments
Ron
Ron

Met afschuw heb ik je verhaal gelezen en maak hier uit op dat wij niet de enige zijn die dit opvalt. Wij hebben een dochter (uit Haïti) geadopteerd en zij is inmiddels 18. Ze kan haar mondje wel roeren maar toch moet ze daar mee oppassen want ze deinzen ook niet terug om een meisje van 18 in elkaar te meppen helaas. Ook met het zoeken naar vakantiewerk kon zij maar heel erg moeilijk aan de bak komen, ze heeft gesolliciteerd op een bepaalde baan en er was geen werk meer terwijl een blanke vriendin die baan wel kreeg (ze solliciteerde gelijk met m'n meisie). Erg genoeg ondervind zij ook erg veel discriminatie en het maakt mij zo verschrikkelijk boos, tolerantie is een leuk woord voor als je aan het scrabbelen bent maar het is iets wat zeker in Nederland niet bestaat. Er zou geen Pietendiscussie moeten zijn maar helaas hebben we het er al tijdens de zomervakantie over. Ik weet zelf niet waar het over gaat en mijn dochter al helemaal niet. Die is met Pieterman gewoon opgegroeid en heeft daar nu ook totaal geen problemen mee. Charlotte, ik hoop dat het toch eens ophoudt en dat de etterbakken in de minderheid komen. Deze 'haat' is absoluut nergens op gebaseerd. Ik wens jou en je vriend alle geluk van de wereld en hoop nog steeds op die "Brave New World".

guantini
guantini

l'enfer c'est les autres! de hel dat zijn de anderen! (sartre)

Rokus
Rokus

Kan het mij voorstellen dat zulk hufterig gedrag je niet in de koude kleren gaat zitten. Toch denk ik niet dat zulke agressie diepgeworteld is. Er bestaat zoiets als de beschaafde medemens. Wat ik mij wel afvraag, is wat een verbod op Zwarte Piet aan verbetering zal brengen. Zal dit de vuilbekken op straat tot zwijgen brengen? Zullen beschaafde mensen zichzelf kastijden omdat hen racisme wordt aangepraat, terwijl zoiets hen nooit eerder bezig hield? Natuurlijk niet, als er lijnen getrokken worden, is dat meestal niet bedoeld voor toenadering. Een duidelijke strategie naar een verbeterde onderlinge relatie ontbreekt totaal, wat ook niet zo verwonderlijk is in een emotioneel debat. Je ziet buitenstaanders opgestookt worden, omdat er plotseling iemand in hun oor fluistert dat ze Zwarte Piet persoonlijk moeten opvatten en ze dat niet moeten nemen. In plaats van een oplossing voor hufterig gedrag komt er nu een pijnpunt bij. Integratie zie je tegenwoordig sowieso op alle fronten mislukken, in dat licht zie ik de Pieten discussie.

Lot
Lot

Echt triest, zo zie je maar weer dat racisme hier in Nederland voorkomt. En ik haat het woord neger volgens mij weet bijna niemand wat het betekend.

eej
eej

"metro...rotterdam...zoek de autochtone nederlander.." grappig hoe trotse autochtoon, de term autochtoon schijnbaar koppelt aan kleur. Daar is dus je rascisme. Netjes verpakt in terminologie. En voor zovelen is rascisme dus niet aanwezig, simpelweg omdat we er zo aan gewend zijn, dat we het niet eens beseffen. Echt iets om trots op te zijn..

Trotse autochtoon
Trotse autochtoon

Het meeste kan ik me niet in vinden, maar bepaalde punten zijn in mijn optiek niet per definitie 'verkeerd'. Er is bijvoorbeeld niks mis met nationalisme.

xaviera
xaviera

Er staat extreem nationalistisch. Waaruit je mag opmaken dat het een vorm van nationalisme betreft waar wel iets mis mee is. Van de wiki: Het begrip 'fascisme' is niet eenduidig te definiëren. Het is een dermate complex en gevarieerd verschijnsel, dat moeilijk beknopt is te omschrijven. Toch heeft het fascisme een aantal basiskenmerken die het onderscheidt van andere politieke stromingen. Deze zijn: Het fascisme is de tegenstander van zowel de traditioneel linkse als rechtse politieke partijen.[4] Het fascisme minacht contemporaine conservatieve instellingen.[4] Het fascisme vereert machtsvertoon en het gebruik van geweld, voor zover dat is gericht op de omverwerping van de bestaande maatschappelijke orde. Het fascisme kent een autoritaire structuur met aan het hoofd daarvan een leider aan wie charismatische eigenschappen worden toegeschreven. Het fascisme streeft naar de instelling van een politieke dictatuur. Het fascisme streeft naar een totalitaire staat -- de volledige controle over het maatschappelijk leven en de sociale en culturele organisaties. Het fascisme is extreem nationalistisch. Het fascisme pleit voor een continue strijd om de eigen natie te kunnen doen overleven te midden van andere staten. Het fascisme berust in hoofdzaak op de maatschappelijke middenklasse. Het fascisme streeft naar sociale eenheid en de opheffing van alle bestaande klassen- en belangentegenstellingen.

Trotse autochtoon
Trotse autochtoon

Ja? Niet alles aan het fascisme is slecht of ben ik het mee oneens.

Xaviera
Xaviera

@frans Hagen > ik vind het altijd zeer waardevol als mensen zichzelf belachelijk maken.

Frans Hagen
Frans Hagen

Xaviera! Het kan heel verhelderend zijn. Ik denk dat sommige mensen er helaas helemaal niets van leren. Gebrek aan inlevingsvermogen zorgt voor erg veel narigheid. Fijne avond!

Rick
Rick

Jij vindt het waardevol als mensen zichzelf belachelijk maken?  Je laat vooral jezelf kennen met dit soort stupide opmerkingen, terwijl ik je voor een dame zonder opleiding net intelligent begon te vinden met al je verstand van drogredenering en wat al niet meer ;-)

Riet
Riet

Na het verhaal van Charlotte, wat ik een indrukwekkend relaas vond, begon ik met het lezen van de reacties. En dat zijn er veel, heel veel. Daarna heb ik nagedacht. Waarom maakt dit zoveel reacties los? Voelen mensen zich aangesproken, persoonlijk geraakt? Willen ze zich verdedigen, door met eigen ervaringen te komen? Komt dit door het door het onderwerp, of gebeurt dit ook, wanneer iemand bv vertelt dat de buurvrouw (die dezelfde kleur heeft, ook een man en een kindje heeft, en evenveel geld heeft voor mijn part) erg onredelijk was over iets? Mijn ervaring is dat de meeste mensen antwoordden met eigen, gelijksoortige, ervaringen. Dat is blijkbaar nodig om empathisch te kunnen reageren. Of juist niet empathisch te reageren. Je kleurt het verhaal van de ander in met de eigen ervaringen. En dan beoordeel je het verhaal van die ander met het resultaat. Bizar eigenlijk, want het geeft je weinig ruimte om te leren, te leren van ervaringen van een ander. Natuurlijk heb ik zelf ook een mening, ik ben een blanke vrouw die sinds enkele jaren op een Antilliaans eiland woont. Deze ervaring, om als "Macamba" (scheldwoord voor de blanke Nederlander) door het leven te gaan, heeft mijn persoonlijk visie wel veranderd. Maar het gaat niet over mij, het gaat over Charlotte en haar vriend. Je moet toch wel overdonderd zijn door alle reacties. Ik wens je heel veel geluk en liefde toe, samen met je vriend. En ik hoop dat jullie positieve, gezonde mensen kunnen blijven, ondanks de negativiteit waarmee  je veel te vaak moet dealen.

MENS
MENS

Ik vind dit te triest voor woorden. Ik weet bijna zeker dat als je de daders om hun mening vraagt over discriminatie, dat ze zullen beweren dat zij zelf gediscrimineerd worden. Trieste en kortzichtige mensen zijn het af en toe. Ik heb altijd gedacht dat de Marokkaan zo laf was om vrienden bij te halen omdat hij niet alleen durft. Ik dacht nog altijd dat de Turkse broer in actie zou komen omdat hij een Hollandse jongen niet zal accepteren voor zijn zusje. Als dit een omgekeerde situatie was dan zouden vele Nederlanders dit zien als ultieme waarheid, maar als het over een allochtoon gaat zie je al gauw berichten verschijnen zoals: "dit is verzonnen". Kortom, mensen geloven wat ze willen geloven, hoe hard het bewijs ook is. Doet me denken aan: "And when Our verses are recited to them as clear evidences, those who disbelieve say of the truth when it has come to them, "This is obvious magic." - Quran 46:7

Lot
Lot

sommige mensen kunnen niet tegen de waarheid

mustafa
mustafa

Voor de mensen die geschokt zijn om deze situatie. Waarom zijn jullie geschokt allemaal. dit gebeurt dagelijks in nederland helaas. Nederland is geen leefbaar Nederland meer helaas. wij waren trots op ons samenleving destijds. Maar nu, moslims worden bestempeld voor terrorist. Marokkanen dieven Surinamers drugdealers.Ons politieke leiders doen niks behalve haat spreiden tegen de volken culturen. Echt jammer. ]ik ben een moslim een gelovige zoals elk andere echte geloof als joden en christenen. ik geloof in de schepper. meer is het niet. ik wil niemand pijn doen niemand vermoorden. Maar als ik zeg dat ik moslim ben word er echt verkeerd gekeken.  

E
E

Ook ik ben geschokt, maar niet alleen door dit verhaal, maar ook door sommige reacties die hier geplaatst worden. De schrijfster heeft toch aan het beging van het artikel uitgelegd waarom ze de naam van haar vriend niet wil noemen? Overigens verbaast het mij dat er niemand is die het eens voor je vriend opneemt als hij weer eens een idiote opmerking krijgt wanneer hij bv reist met het openbaar vervoer. Want dat is denk ik iets wat nodig is racisme uit de wereld te helpen. Gewoon met zijn allen laten merken dat dit soort gedrag NIET getolereerd word in Nederland. Hoop dat je vriend hier inderdaad boven blijft staan en wens jullie veel sterkte!

Rick
Rick

Frans dat slaat nergens op man lees gewoon wat ik schrijf.

Rick
Rick

@Xaviera Prima om dat zo te kenschetsen, ik ben heus geen dommerick (let op de woordgrap) dus ik kan mij daar ook prima in verplaatsen. Overigens is er wel een zeer groot verschil met het voorbeeld dat je geeft. Ik heb mij totaal niet uitgelaten over of ik me wel of niet kan voorstellen wat een ander vóelt. Hetgeen ik mij niet kan voorstellen is dat anderen het toe zouden laten. Ik schets even de complete situatie: iemand in Zeeland zit in de openbare Nederlandse bus en ziet een donkere man bukken om vuilnis van anderen op te rapen. Dat is op zichzelf al vrij apart toch, laten we wel wezen... We hebben allemaal wel eens gezien dat rotzooi ergens is achtergelaten, maar zomaar mensen die rotzooi van anderen van de grond in de bus oprapen om weg te gooien is op z'n minst uitzonderlijk te noemen. Goed. Hele brave nette meneer, doet wat goeds en ruimt wat op, oke ik ga erin mee. Maar dan besluit die persoon achter in de bus zonder verdere aanleiding eventjes een van de zwaarst racistische opmerkingen door de openbare bus te schreeuwen die ik ooit gehoord heb: "Ja, dat heb je goed opgemerkt! Jouw plek als zwarte in deze wereld is op de grond, onthoud dat maar goed." Nou ik vind dat toch wel vrij buitengewoontjes. Hoogst opmerkelijk en zeer opvallend. Bovendien slaat het nergens op, want de donkere meneer lag of zat niet op de grond, hij raapte alleen wat op. Oke, domme associatie van de roepert. Oke, vooruit, ik ga erin mee, stel het is echt gebeurd. Maar hetgeen ik mij dus vervolgens niet kan voorstellen is dat andere mensen in de bus (chauffeur, reizigers) dit niet nét als ik zeer stuitend vinden en er niets mee doen! Dus, om mij dat beter voor te kunnen stellen vraag ik aan de schrijfster om duiding; wat deed de chauffeur, is er aangifte gedaan, etc.? Komt geen antwoord op. En let op he ik heb geen voordeel te behalen door iemand een jokkebrok te noemen. Terwijl het aandikken van de voorbeelden duidelijk een bepaald effect sorteert (goed voor het verhaal, veel meelevende reacties, etc.). Mijn gedachte dat dit weleens aangedikt kon zijn is toch ook weer niet zo idioot ver gezocht...? Het kán natuurlijk zijn dat hier gejokt is! Kun jíj je dat voorstellen? Erken dan tenminste dat dat kan...Ik denk dat dat zo is, en ik spreek er dus op aan. Net als dat ik een racistische lul in het openbaar vervoer zou aanspreken. En tenslotte ben ik dus van mening dat het aandikken van incidenten de strijd tegen racisme geen goed doet. Voila.

Xaviera
Xaviera

Ik heb dit precies meegemaakt, alleen betrof het mijn persoon. Ik hoef het me dan ook niet voor te stellen :) Het was in de tram in Den Haag, die duidelijk propvol was en helemaal niemand zei wat.   Alles kan, alleen Wim kan niet meer. Maar je aanname is gebaseerd op dat jij je iets niet kunt voorstellen. Dat is een wel erg dunne basis voor je betoog.   Het voorbeeld bij de drogreden zit in het plaatje. Het gaat mij niet om het voorbeeld, het gaat mij om de drogreden.

Frans Hagen
Frans Hagen

Hallo Rick! Kan jij je voorstellen dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog 6.000.000 Joden vermoord hebben? IK kan het me niet voorstellen. Toch is het gebeurd. Ik heb het niet gezien. Ik ben helaas gedwongen om dit verhaal  te geloven. Pak een geschiedenisboek. Daar staan nog veel meer van dit soort verhalen in. Die zijn echt niet  allemaal verzonnen of aangedikt!

Rick
Rick

Xaviera, ik heb op deze site ook andere verhalen gelezen van bijvoorbeeld gemixte stellen die worden nagekeken of donkere kindjes waarvan gedacht wordt dat ze geadopteerd zijn, etc. Ik ontken niet dat er zowel bewust als onbewust racisme bestaat. Maar die voorbeelden zijn geloofwaardig, en deze hier niet. Dat is het punt dat ik wil maken. Charlotte gebruikt anekdotische voorbeelden uit haar eigen leefomgeving die op mij zeer ongeloofwaardig overkomen. Ik denk dat ze aangedikt of verzonnen zijn, en daarom vraag ik om duiding. Mag ik niet kritisch oordelen en twijfelen of dit op waarheid gebaseerd is? Als ik nou zeg dat ik vandaag in een verder leeg treinstel heb gezien dat er 7 mensen achter elkaar uit hun rolstoel werden getrapt door een dwerg in een gele onderbroek. Is het dan een drogreden als jij denkt dat dat kletskoek is? Omdat je het je niet kan voorstellen dat dit wel zo is omdat het te ongeloofwaardig is? Ik geloof dus ook niet dat jij het 'precies' hebt meegemaakt dat iemand "Ja, dat heb je goed opgemerkt! Jouw plek als zwarte in deze wereld is op de grond, onthoud dat maar goed” naar je heeft geroepen in de tram in Den Haag. Enne... het is overigens juist een drogreden als je je standpunt onderbouwt met voorbeelden die je uit je eigen directe leefomgeving aanhaalt, alsin "het moet wel waar zijn, want ik heb ook eens zoiets meegemaakt".   Maar we gaan hier duidelijk niet uitkomen. Ik zal daarom eens op mijn eigen betoog ingaan. Beste Rick, misschien is het aangedikt en misschien niet. Misschien is dit verhaal júist wel ingezonden omdat de schrijfster ervan het net als jij ook zó ongelooflijk vond dat ze keer op keer in de meest onmogelijke en onvoorstelbare racistische situaties terechtkwam, dat ze deze vreselijke incidenten met de wereld wilde delen en daarom op deze site heeft geplaatst. Als het alledaags was dan was het de moeite van het delen ook niet waard geweest, toch Rick? Laten we er lering uit trekken en hopen dat mensen die het lezen zullen optreden tegen racisme en discriminatie. Laten we ons voornemen dat we opstaan als we dergelijke racistische incidenten zelf in de praktijk meemaken. In de trein. In de bus. Waar dan ook. Ook al kunnen we racisme en discriminatie misschien wel nooit helemaal uitbannen, we kunnen elkaar wel maximaal steunen in de strijd ertegen. DOei    

T Bruinsma
T Bruinsma

Confronterend om dit te lezen. Ik heb nog steeds rode wangen na het lezen van jouw verhaal. Dat dit nog bestaat! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook altijd zo'n naïeve kijk op racisme in Nederland heb gehad. Ik ben opgegroeid in een stadje in Friesland, met heel veel verschillende nationaliteiten. Ik kan me bijna niet voorstellen dat mensen hier racistisch doen. Nu ben ik bang dat dat waarschijnlijk wel anders is. Als Nederlander schaam ik me voor alle kortzichtige rotzakken in de wereld. Je vriend verdient een dikke knuffel, dat hij hier zo goed mee om kan gaan!

Bianca
Bianca

Droevig maar tegelijk heel mooi, en bereikt dit stuk zijn doel! Haat en vooroordelen werken niet en dragen niet bij aan een mooie toekomst! Door alles wat er zich in Nederland afspeelt, vraag ik me echt af of mensen kiezen voor vrede als het hen op een blad wordt aangereikt. Ik denk het niet, veel mensen lijken meer plezier te hebben om vanachter hun computer flinke porties haat te verspreiden! En met welk doel? Er is geen donkere Nederlander die hierdoor vertrekt! Racisme leidt nergens naar toe! Tot in de einde van de tijd zullen er mensen van elke etniciteit  in jouw omgeving zijn. Ga je dan ook tot in de einde van de tijd met modder gooien of zullen we elkaar een hand geven en een biertje drinken. Zet haat opzij en werk aan een betere toekomst! Niemand op deze wereld bezit de aarde, die moet je delen. Ik wens een portie wijsheid en liefde voor de haters en pestkoppen #saynotoracism!      

name P
name P

Alle reacties terzijde, Nederland stelt mij teleur op 2 niveau's 1) het verhaal wat hier beschreven werd met die Zeeuwse negerhaters en 2) de reacties van mensen op mensen die gekwests of gechoqueerd zijn...beetje jammer hoor. Gelukkig geeft de schrijfster ons allen hoop dat er daadwerkelijk mensen zijn die op durven te komen tegen racisme. Als we kijken naar wat er gebeurt als racisme aan de macht komt dan raak ik zwaar depressief. Hebben we dan niets geleerd van de systematische uitroeiing van miljoenen mensen tijdens WWII? Het verheerlijken van een subsoort betekent helemaal niks. Als mensen Geert Wilders bijvoorbeeld vergelijken met Hitler, doen ze dit om een reden. Alles wat Hitler deed was een zondebok kiezen om de overpopulatie te bestridjen en om een klein beetje winst te maken over de ruggen van miljoenen lijken. Als Geert Wilders ons zou kunnen overtuigen dat wij minder Marokkanen willen en geen ander land wil deze Marokkanen hebben...wat gebeurt er dan met ze? Ik vergelijk hier alleen een systematische manier van uitroeiien met de hedendaagse cultuur rondom racisme. Het gevaar zit hem erin als we negers minder waard gaan vinden dan blanken.... dan worden ze handelbaar en vervangbaar. We zijn tegen slavernij en genocide, maar waarom tolereren we dan wel het destructieve gedachtegoed wat deze ideeën dre. 1) blanken zijn meer waard dan zwarten, Alles was volgt is te gruwelijk voor woorden... dank u

Mike
Mike

Dit bevestigd alleen wat ik al dacht... nog meer dan eerder though. Ik heb dit zelf ook moeten ondervinden bij de familie van mijn vriendin, Haar moeder mocht mij aanvankelijk niet omdat ik half moluks ben (en dus half zwart :P) maar toen vond ze nog een extra reden (Autisme) "Wat moet je met zo'n slome" krijg ze dan naar haar hoofd toegegooid. D'r Oma die zegt doodleuk waar ik bij sta "Waarom zoek je geen nederlandse jongen met werk?" ik hou over het algemeen m'n mond. Ik ben zelf erg trots op mijn status als "Panda" (Molukkers zijn een zwart aziatisch volk) en kan mij dan zoooo erg kwaad maken om de onwetendheid van sommige wat racisme betreft. Mijn vriendin is nu steeds meer aan het leren dat sinterklaas helemaal geen leuke feestdag is voor mensen met een donkere afkomst en begint nu ook in te zien dat verandering zeker nodig is. Maar ja je moet wel ergens beginnen.

Belinda
Belinda

Terwijl ik dit stukje las dacht ik bij mezelf: 'sjonge jonge, niet te geloven dat racisme op deze manier in onze moderne samenleving verscholen gaat.'. Ik bedacht me dat ik dit helemaal nóóit doe en dat ik altijd opensta voor elke cultuur. Toen besefte ik me dat ik ongelooflijk hypocriet ben. Je hebt helemaal gelijk. Ik woon zelf in een klein dorpje in Drenthe en ook ik heb geen enkele gekleurde persoon in mijn vriendengroep - sterker nog, ik geloof dat niemand in mijn vriendengroep een gekleurd persoon in zijn vriendengroep heeft. Toen realiseerde ik dat ik zelfs heel erg mee doe met die schijntolerantie. Ik heb gekleurde mensen altijd als gelijk beschouwd, maar onderbewust spreken al mijn acties dat tegen. Als ik over straat loopt en er loopt een 'zwarte', dan kijk ik hem niet recht in de ogen, maar kijk ik omlaag en loop ik snel voorbij. Als er in de trein nog twee plekjes vrij zijn en eentje is naast een gekleurd persoon, belandt ik toch altijd op dat andere plekje. Als ik een donker persoon zie lopen op mijn vwo-school schiet onbewust door mijn hoofd wat die hier in vredesnaam doet, die komen hier toch niet? En wanneer ik door de stad loop en een gekleurd persoon op een bankje zie zitten, is dat automatisch een luie uitkeringstrekker of erger. Ik besef me nu pas wat voor vreselijk gedrag dit is. Hoe gefrustreerd gekleurde mensen zich moeten voelen in onze schijn-maatschappij. Natuurlijk kan ik prima naast die donkere persoon in de trein zitten. Natuurlijk kan een gekleurd persoon prima vwo doen, je huidskleur zegt toch niks over je mentale capaciteiten? En die donkere persoon op dat bankje pakt gewoon even een momentje rust - zoals ieder ander dat ook zo vaak doet. Hoewel ik zo vaak zeg dat racisme fout is, doe ik er zelf net zo hard aan mee. En ik ben er heilig van overtuigd dat ik echt niet de enige ben die bij nader inzien toch niet zo anti-racisme is als in de eerste instantie gedacht. Ik kan niet de enige zijn die zich onderbewust zo gedraagt, terwijl ik altijd één van de eersten ben die zegt dat racisme een no-go is. Misschien is dit onderbewuste racisme nog wel het grootste probleem in onze samenleving, want wat doe je aan een probleem als je niet eens erkent dat het een probleem is? Dankjewel voor het openen van mijn ogen, ik ga proberen in de toekomst te letten op mijn gedrag en daadwerkelijk open te staan van mensen van alle afkomsten en alle culturen. Fijne dag.

Richard
Richard

Het probleem met mensen is dat wij proberen mensen in hokjes te plaatsen zodat je kan kiezen wat je wel en niet goedkeurd. Dit doe je meestal onbewust, je hebt namelijk altijd een eerste indruk van iemand. Het probleem hiervan is dat je uiterlijke kenmerken of afkomst gaat combineren met eigenschappen. Het benoemen van uiterlijke kenmerken opzich is niks mis mee, maar de gedachte erachter kan wel verkeerd zijn. Ik stoor me er dan ook aan wanneer mensen zeggen wij blanke mensen of wij zwarte mensen of wat dan ook zeggen. Dan ga je er automatisch van "ras" uit en distantieer je jezelf als groep op uiterlijke kenmerken en niet op eigenschappen. Wanneer er geroepen wordt "kijk daar heb je zo'n zwarte" zit het hem vooral in het woordje zo'n, omdat je dan een groep generaliseert. Toch blijft racisme een groot topic omdat iedereen maar blijft generaliseren en altijd maar uiterlijke kenmerken moet benoemen bij acties die mensen ondernemen.

johanveee
johanveee

Sorry hoor, maar als blanke ben ik dan net zo vaak "gediscrimineerd". Ook ik ben geweigerd aan de deur van een discotheek. Ik had namelijk oorringen in. Mijn vrienden (en andere mensen met oorringen) kwamen daarintegen wel binnen. Ook ik ben voor gek gezet vroeger. Niet om huidkleur, maar omdat ik b.v. Kleiner ben en vroeger een bril had. Niet leuk, maar zo zijn mensen. Als er afwijkingen gezien worden, wordt hier op gereageerd. Waar ik de laatste tijd schijt ziek van wordt is het vermeende discriminatie gebeuren. Met alle respect. In dit land wordt niet gediscrimineerd! Er wordt gekeken naar uitzonderingen. Zoals ver schillende Marrokanen homo's te pakken nemen. Vroeger in disco's kon ik ook niet zomaar een RnB zaal binnen lopen. Daar had ik meteen problemen (ruzie). Waarom? Omdat ik als Nederlander daar binnen kwam. Discriminatie dus! Maar wel omgekeerd! Laat iedereen maar eens naar zichzelf kijken, daar los je alles mee op en niet met die zielige verhalen te gaan ophangen!

multiCulti
multiCulti

hahahahaha Ik lach echt heel hard om de meeste reacties. Voor het gemak, ik ben zelf een nederlander met indische achtergrond, maar als ik  moet vertellen wat ik nog meer in mijn bloed heb dan zit ik hier morgen nog te typen! dat gaat van een echte FRIES tot Afrika, en zo de wereld rond. Ik ben zelf veel gespest door andere en dan heb ik het over iedereen van welke leeftijd dan ook! ben uitgescholden van  schele Chinees tot Afrikaanse ***ziekelijk slaafje <--- dat gaat wel erg ver vind je ook niet? Mensen die verbaasd zijn omdat ik goed nederlands spreek.... *mensen ik ben als een nederlander opgevoed! mijn beide ouders zijn in nederland geboren!* Dus omdat ik een kleurtje heb 'verwachten' de meeste dat ik nauwelijks tot geen nederlands spreek. Mijn ouders hebben mij geleerd dat er zo ontzettend veel racisme is in de wereld(maar ook veel goeds), maar blijf altijd respect houden voor een ander en voor jezelf! Dat is dus ook wat ik doe, respect blijven houden voor een ander.. hoe vaak ik ook word uitgemaakt voor iets vreselijks! en net zoals P. in dit verhaal lees je dat hij zichzelf altijd rustig houd. Ik heb enorm veel respect voor P en zijn vriendin. En ik hoop dat het op een dag ophoud, al die nare vreslijke dingen,   De een beweert dat de ander rasistisch is en ook andersom, racisme zit in iedereen maakt niet uit wie, en dus zit het ook in mij.. de vraag is Wat doe je ermee?  ga je het leren begrijpen, weten wat het inhoud, weten wat voor schade je aanricht of schreeuw je maar raak als je iemand 'anders' voorbij ziet lopen.... Ik HOU van kleur ik HOU van blank ik HOU van geel ik HOU van paars ik HOU van iedereen. maar toch hou ik het meeste van mijn hond ;)

Marie
Marie

Hallo Charlotte, je verhaal vind ik heel erg verdrietig voor jou en je vriend. Ik herken dit alleen echt niet. Zelf ben ik surinaams en heb vrienden van allerlei afkomsten. Nederlands, Marrokaans, Afrikaans, Surinaams etc. Door de zwarte pieten discussie hebben wij het er ook met elkaar over gehad. Is het racisme nou echt zo erg? Wij kwamen op de conclusie dat we er geen van allen ooit wat van hebben gemerkt. Een vriendin met rood haar wordt wel eens voor vuurtoren of stoplicht nageroepen. (voor de grap, ze zit er iig helemaal niet mee) Ik ben nog nooit nageroepen en mijn vrienden ook niet. Ik geloof je verhaal en vind het echt vreselijk als jullie dat overkomt maar ik ik wil wel benadrukken dat dit lang niet voor iedereen het geval is en niet het toonbeeld van Nederland is.

Tess
Tess

Ik zelf (als roodharige) ben vroeger zo vaak nageroepen als vuurtoren, heethoofd, stoplicht, ginger, daywalker enzovoort. Eigenlijk is het hetzelfde als iemand een blondje of dikkerd noemen. Je benoemd iemand zijn uiterlijk, wat volgens mij geen discriminatie is. Daarentegen kun je dat niet vergelijken met dat mensen zeggen dat een een donker persoon op de vloer thuis hoort, of niet met een blanke dame mag praten. Of dat de buschauffeur niet voor zulk onkruid had moeten stoppen. Dat gaat toch heel wat verder dan iemand zwart/geel/spleetoog/dik of wat dan ook noemen.

Char
Char

Ten eerste wil ik zeggen, super goed geschreven dit stuk Charlotte! Ik heb super veel respect voor jou en P. dat jullie hier zo rustig mee om kunnen gaan. Ik heb zelf ook een donkere vriend en heb ook een aantal keer meegemaakt dat hij gediscrimineerd werd. "Rot op naar je eigen land." Zulke opmerkingen. Over Zwarte Piet; het gaat er niet om of ik als blank persoon hem ervaar. Het gaat er om dat er mensen zijn die zich wel vervelend voelen door deze traditie. En om dat te negeren ben je een probleem nog groter aan het maken. Ik vind dat het feest veranderd moet worden, wamt het zou als leuk moeten worden ervaren door iedereen.

Corine
Corine

Beste Charlotte, Wat goed dat jij dit stuk hebt geschreven! Ik schrik er toch elke keer van dat er in 2014 nog steeds zulke harde racisme bestaat. Het is heel vervelend dat onze gekleurde medemens hier nog steeds onder gebukt moet gaan, en ik ben blij dat daar nu steeds meer en meer aandacht voor is. In mijn ervaring zijn er 2 soorten racisme: 1. actieve, bewuste racisme, waar jij veel voorbeelden van noemt, van mensen die echt oprecht en bewust donkere mensen als minderwaardig en slecht ziet; 2. onbewuste, geïnstitutionaliseerde overblijfselen van ons slavenverleden en ingeprente cultuur, waar bijna iedereen zich (perongeluk vaak) schuldig aan maakt. Die 2e is kwalijk, maar niet kwaad bedoeld en voor veel Nederlanders blijkt Zwarte Piet daaronder te vallen (Zwarte Piet is voor hen meer die gave grappenmaker en mantelzorger voor die oude seniele sint; zie de kinderserie "Dag Sinterklaasje" met Bart Peeters, een positief personage dus). Helaas is dit onbewuste, onbedoelde racisme nog steeds pijnlijk en benadelend voor de donkere medemens, en moeten we daar met z'n alle aan werken om uit onze cultuur te krijgen. (Ik ben er zelf voor om de geschiedenis van Zwarte Piet te erkennen en als wijze les te gebruiken op scholen, maar dat is weer een heel ander vehaal) Overigens werkt daar alleen vriendelijkheid bij, omdat de mensen die zich hier schuldig aan maken zichzelf al genoeg zullen straffen met schaamte en boosheid op zichzelf als ze zich bewust worden van hun onbedoelde schadelijke gedrag. Zodra je hun goede intenties niet erkend zullen ze zich onterecht aangevallen voelen ("ik ben geen racist, ik doe juist mijn best om tegen racisme te vechten!") en alleen in de verdediging schieten en niet willen of durven toe te geven dat ze in de fout zaten. Daarnaast is geduld vereist omdat patronen die ons vanaf onze jeugd ingeslepen zijn, tijd vereisen om eruit te slijpen, ookal weet je dat het slecht is en wil je het graag veranderen. De eerste soort racisme (het zeer bewuste racisme) is het soort racisme dat in de 19e eeuw eigenlijk al verouderd begon te raken en er is weinig zo verwerpelijk als dat. Ja, mensen die zo denken worden terecht met Hitler vergeleken, en het is iets waar je je diep voor moet schamen. Het is een zeer onhebbelijke karakterkwaal, agressief, onbeschoft, achterlijk en zinloos. Biologisch ook grote onzin, want het verschil in genen tussen een donker mensen en een blank mens is kleiner dan dat tussen de verschillende mensen van gelijke kleur onderling. Het hebben van een andere huidskleur, ogenvorm of neus- of lippengrootte zijn minder verschillende genen voor nodig, dan alle andere mogelijke verschillen die mensen onderling kunnen hebben. Ik ben elke keer weer stomverbaasd als ik hoor dat dit soort achterlijke racisme nog bestaat (Ja, en ik ben mij bewust van het geluk dat ik heb dat ik dit niet vaak heb mogen meemaken.). Helaas gebruiken dit soort kwade mensen zwarte piet ook als scheldwoord waardoor het toch al wankele imago van de huidige Zwarte Piet nog meer naar het racisme gaat. Een onderhandelbare middenweg waarbij Zwarte Piet ook door donkere mensen als een positieve leermeester gaat gelden (let op, zo ver zijn we sowieso nog lang niet), is hierdoor onmogelijk. Zolang deze idioten nog vrij op straat mogen rondschelden is Zwarte Piet niet niet-racistisch te maken. Hoe goed je ook probeert om hem als een gezellige mantelzorgende awesome superheld neer te zetten. Hoe graag we ook willen laten zien dat we NU onze zwarte medemens in onze cultuur geaccepteerd en verwerkt hebben als een positief personage, en ondanks z'n slavenachtergrond nu als doodnormale gelijke medeburger zien.  Zolang kinderen elkaar pesten als 1 kind zwart is en daarom opvalt, en zolang oudere mannetjes denken dat ze "weer zo vieze Zwartjoekel" mogen zeggen in de metro of waar dan ook, mogen wij ons geen tolerant multicultureel land noemen, en zijn we een vies, racistisch volk, dat zich diep diep moet schamen. Zo. Ik ben een zeer ONtrotse autochtoon, en schaam mij voor onze cultuur.   @ Trotse Autochtoon, weet je nog hoe jij je voelde toen je gepest werd omdat je niet de juiste Nike schoentjes had? Nou, dat dus, je hele leven, niet alleen door je klasgenootjes, maar ook chronisch door wild vreemden waar je je niet voor kunt verstoppen, in de bus, in de supermarkt, op tv, en door je leraren en baas, en de politie. En dat voor iets waar je niet even voor naar de winkel kan lopen om het te veranderen. Kan je je IETS voorstellen bij hoe wanhopig, verdrietig, onzeker en angstig je je daarvan zou gaan voelen? Wens je dat IEMAND toe? Nee toch? Nou, kappen dan met je racisme. Anders mag JIJ oprotten uit mijn land.

Berszenyi Peter, W
Berszenyi Peter, W

Mijn reactie was gericht aan Corine.   Ik zal geen wedervraag aan jou stellen.    

Jade
Jade

Hoeveel Surinamers ken je?

Berszenyi Peter, W
Berszenyi Peter, W

Beste Corine, Je hebt natuurlijk gelijk als het gaat om grove uitingen van discriminatie van wie dan ook tegen wie dan ook. Net als jij vind ik de beschreven gebeurtenissen walgelijk. Maar om nu te suggereren, dat doomsday aanstaande is (of al gearriveerd) lijkt mij ook wat overdreven. Dat is nl. heel verschillend van de ervaringen van mijn Surinaamse vrouw, met wie ik al 30 jaar getrouwd ben, van haar uitgebreide familie-en vriendenkring en zelfs van onze zoon, die toch het enige gekleurde jongetje was op een witte Haagse school (hij was daar juist popi-jopi). Nooit, maar dan ook nooit, hebben zij (wij) op dit gebied vervelende ervaringen opgedaan. Ik weet niet of het aan het niveau van onze woonomgeving ligt, of aan het feit, dat zij perfect geïntegreerd zijn (zonder hun Surinaamse identiteit opgegeven te hebben), een goede schoolopleiding en een daarbij behorende functie hebben óf dat het gewoon een kwestie van geluk is (je kunt natuurlijk altijd een gek tegenkomen). Maar iedereen redeneert natuurlijk vanuit zijn/haar ervaringen. Rest mij nog te vermelden, dat juist veel (en ik ken er veel) Surinamers het gedoe over Zwarte Piet er met de haren bijgesleurd vinden en het betreuren, dat een klein groepje activisten aanleiding is tot ergernis bij de 'doorsnee' Nederlander, die rond het Sinterklaasfeest nog nooit aan racisme heeft gedacht en nu plotseling voor racist wordt uitgemaakt. Tekenend is ook, dat in Suriname men de hele discussie belachelijk en typisch Hollands vindt en dat Sint daar gewoon gevierd wordt mét heel erg Zwarte Pieten (als geslaagd grapje hebben wij één keer een Zwarte Sint gezien, die vergezeld was van blanke stagiaires als Pieten). Dus...je hebt gelijk als het om extreme grofheden gaat, maar voor de rest moet je ook niet overgevoelig zijn. Ik heb er tenminste geen slapeloze nacht van, als de een of andere lolbroek 'kale' tegen mij roept. En toen ooit een kindje tegen haar moeder zei -wijzend op mijn vrouw- 'kijk mama, Zwarte Piet', is mijn vrouw lachend naar haar toe gegaan en maakte grapjes met haar. Groetjes, Peter

Jade
Jade

Dat snap ik. Er is namelijk ook geen antwoord op te geven waarmee jouw argument(en) ook maar minimaal beter wordt(worden) Slim dus om niks meer te zeggen. ;)

Jade
Jade

Maar dan toch even voor de lol: In Nederland wonen 350.000 Surinamers 147.000 mensen uit  (Voormalige) Ned. Antillen en Aruba bron: CBS Zelfs al zou je daarvan 10.000 mensen én hun mening kennen, dan zou dat nog steeds niet een erg overtuigend argument zijn. De kans dat je 10.000 mensen kent is alleen wel heel erg klein. Zo gezellig zijn je verjaardagen nu ook weer niet.

Berszenyi Peter, W
Berszenyi Peter, W

Jammer, dat je kennelijk niet inhoudelijk wilt/kunt reageren. En ik gebruik geen argumenten. Ik heb Corine al gelijk gegeven en daaraan onze (jawel, persoonlijke) ervaringen en die van onze familie, vrienden en kennissen, zowel in NL als in SU, toegevoegd.   Maar jij bent wel héél assertief. Dat wél! :-)

Jade
Jade

Ik zou dat graag als compliment accepteren natuurlijk, maar aangezien je je tot noch toe op erg weinig baseert, ben ik bang dat ook dit zo uit de lucht is gegrepen. Maar de poging is natuurlijk niet onaardig.

Sam
Sam

Dit heeft mij echt geraakt. Ik vind racisme echt iets verschrikkelijks. Mooi geschreven en het heeft mij echt aan het denken gezet. De hele pietendiscussie ook meer dan zat. Zo veel bekrompen mensen in Nederland.. We waren het land van de tolletantie maar worden links en rechts ingehaald op dat gebied, vind ik niet raar met zulk gedrag. Fijn dat jij en P. samen sterk staan!

Fleur Elisabeth
Fleur Elisabeth

Praat zo'n stuk niet goed omdat jij als blanke ook wel eens voor iets wordt uitgemaakt. GOH. Zo zitten sommige mensen helaas in elkaar, altijd het andere afzeiken omdat het niet is als jij. En bovendien: ooit gehoord van White Privilege? Zo zwaar hebben wij Hollanders/blanken het niet.

Fleur Elisabeth
Fleur Elisabeth

EN, RACISME BESTAAT IN NEDERLAND EN ELK ANDER LAND VAN ELK SOORT MENS NAAR ELK SOORT MENS. Wees niet zo dom te denken dat er alleen blak of zwart racisme bestaat. Ik word hier zo kwaad van.

Harko
Harko

Wat een onzin. Racisme als systeem bevoordeelt in zo'n beetje 95% van de gevallen blanken. Dat is een feit. Daaromheen lullen is gewoonweg liegen.

Trackbacks

  1. […] week geleden las ik een ingezonden verhaal van Charlotte Simons.  Een verhaal over hoe zei discriminatie in Nederland ervaart. Tijdens het […]