Waar in Nederland Zwarte Piet ter discussie moest worden gesteld om het eindelijk eens over racisme te hebben, heeft Amerika zo z’n eigen katalysator om het onderwerp te bezoeken. Na de moord door een politieagent op Michael Brown in Ferguson en de daarna ontstane rellen, is er nu de zaak Eric van Garner. Garner werd door een agent in een wurggreep gehouden omdat hij op een straathoek losse peuken stond te verkopen. Als gevolg daarvan stierf hij. De agent werd op 3 december vrijgesproken. En nu is er woede.

Al een paar uur na de vrijspraak van de politieagent die Garner in de dodelijke wurggreep nam, ontstond op Twitter de hashtag #crimingwhilewhite (crimineelterwijlikblankben), waarmee blanke Amerikanen vertellen over de keren dat zij iets crimineels deden en hoe daarop werd gereageerd. Anders dan op Garner en Brown. (volg deze hashtag)

 

#alivewhileblack

Inmiddels is het antwoord op #crimingwhilewhite ook trending; #alivewhileblack. Deze hashtag, geïnitieerd door senior redacteur van Ebony Magazine, Jamilah Lemieux, is een poging van Lemieux om ‘de discussie weer te focussen op de gemeenschap die feitelijk geraakt wordt door raciale ongelijkheid.’ Dat levert inmiddels hartbrekende tweets op. (volg deze hashtag)

https://twitter.com/RL_Hollis/status/540548703984304128

Nederland

Hoewel de Amerikaanse cultuur overduidelijk veel meer een geweldscultuur is dan de Nederlandse en het risico op doden daar veel groter is, wordt in elk geval wel steeds duidelijk dat ze in Amerika wel veel beter in staat zijn om het over racisme te hebben dan hier in Nederland. Hier wordt vooral nog gedebatteerd over óf er racisme is en vooral benadrukt dát iedereen zich daar schuldig aan maakt, maar zijn er nog maar weinig stemmen te horen die het over de inhoud, oorzaak en aanpak van dat racisme hebben.

We kunnen hier nog wat van leren.


2.289 keer gelezen | Geschreven door
0 comments

Trackbacks

  1. […] Waar in Nederland Zwarte Piet ter discussie moest worden gesteld om het eindelijk eens over racisme te hebben, heeft Amerika zo z’n eigen katalysator om het onderwerp te bezoeken. Na de moord door een politieagent op Michael Brown in Ferguson en de daarna ontstane rellen, is er nu de zaak >> […]

  2. […] Now Reading #CrimingWhileWhite en #alivewhileblack – hoe op Twitter white privilege uit de kast komt NextPrev […]