Lieve donkerdere medemens,

Ik wil graag mijn excuses aanbieden. Het spijt mij verschrikkelijk dat ik tot een jaar geleden vond dat je je maar moest aanpassen. Dat ik het maar raar vond dat je een slaaf in Zwarte Piet zag, omdat we het toch goed bedoelden. Het spijt me en ik schaam me, en ik zal me vanaf nu volledig inzetten voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit.

Ik heb Zwarte Piet gezien door een gekleurde bril: gekleurd door ‘tolerantie’. Want alles moet toch kunnen? Dat is niet zo. Uitsluiting en benadeling van een bevolkingsgroep is verwerpelijk en gaat tegen onze grondwet in. Het spijt mij dat ik door die ‘tolerantie’ jouw pijn niet gevoeld heb, en jou ondergeschikt heb gemaakt aan ‘ons’ plezier. Dat jij je zo lang hebt moeten bukken voor onze witte egotripperij.

Ik hoop dat Sunny Bergman Zwarte Piet de genadeslag heeft gegeven. Ook hoop ik dat dit de laatste keer is dat ik het woord ‘ons’ op alleen witte Nederlanders toepas. Want het voelt walgelijk. Jij bent namelijk niet anders dan ‘wij’. We zijn allemaal anders. We zijn divers, én gelijke behandeling -waardig.

Ik hoop dat het grote bord dat ik al die tijd voor mijn witte kop had, voorgoed aan diggelen gevallen is. Laten we elkaar in alle kleuren van de regenboog omarmen. Dat is pas een feestje.

Janneke Klop (Leiden)

Dit artikel werd ingezonden door Janneke Klop

Janneke Klop (1986) schrijft poëzie op scouredlight en opinieartikelen op chews. Daarnaast verzorgt ze Engelse taaltrainingen voor diverse doelgroepen (spot-on-english). Ze studeerde Engels en Godgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Op Twitter vind je haar hier.


2.658 keer gelezen | Geschreven door
0 comments

Trackbacks

  1. […] Now Reading Lieve donkerdere medemens NextPrev […]