Racisme is weer volop in het nieuws, niet alleen vanwege de ZP discussie (waar ik in dit artikel verder niet op in wil gaan, wat mij betreft mag Piet een andere kleur), maar ook vanwege hetgeen er in Parijs gebeurd is en vanwege hetgeen continu gebeurt waaraan door de media geen aandacht geschonken wordt.

Iedere keer dat het onderwerp ter sprake komt sta ik weer versteld van mensen hun tunnelvisie: dat men het eigen leed belangrijker vindt dan dat van een ander en dat mensen vaak zelfs ronduit racistische opmerkingen over andere (al dan niet) allochtone bevolkingsgroepen maken.

Discriminatie

Ik heb het persoonlijk liever over discriminatie dan racisme, racisme dekt de lading niet. Laten we wel eerlijk zijn, het leed van een andere bevolkingsgroep bagatelliseren of minder belangrijk vinden dan je eigen leed is ook racisme ( of discriminatie). Als we het over discriminatie willen hebben kunnen we ons er niet te makkelijk van af maken. Dat blanke mensen bijvoorbeeld niet gediscrimineerd zouden worden vind ik je reinste onzin. Ten eerste worden blanken in Azië (en Zuid-Afrika) systematisch gediscrimineerd op elke mogelijke manier, maar daarnaast worden Oost-Europeanen in heel Europa gediscrimineerd.

Sterker nog, er zijn blanke mensen die aan den lijve ondervonden hebben hoe de extreemste vorm van racisme (oorlog, etnische zuiveringen en het niet weten waar je familie zich bevindt en of ze nog leven) voelt, hun huis (en land) hebben moeten verlaten omdat ze anders vermoord werden of met huis en al opgeblazen. Dan is het vrij cru als je van je medemens te horen krijgt dat je als blanke onmogelijk kunt weten wat racisme is. Maar ik wil dit artikel niet laten degenereren tot een comparatief onderzoek over welke bevolkingsgroep het het zwaarst heeft, want dat vind ik kinderachtig en het draagt niet bij aan de discussie omtrent discriminatie.

Complex

Om te beginnen is het een complex verhaal. Het feit dat de media selectief zijn in hun verontwaardiging maakt het extra complex, 12 blanke reporters worden slachtoffer en de hele wereld staat op zijn kop, maar er wordt niets gezegd over de doden in Nigeria, er wordt weinig of geen aandacht geschonken aan onschuldige Palestijnen in Gaza die slachtoffer zijn van terreur en acties van Amerika en/of de NAVO die 10.000 onschuldige slachtoffers eisen, naast het handjevol terroristen dat het daadwerkelijke doelwit was, worden niet eens als terreur bestempeld.

Niet één racisme

Daarnaast zijn er veel vormen van discriminatie. Er wordt gediscrimineerd op afkomst, huidskleur, muziekkeus: je kan het zo gek niet bedenken of er zijn mensen die het aangrijpen als reden om te discrimineren. Eigenlijk kan je zeggen dat het mens eigen is om te discrimineren. Waarom dan? Simpel eigenlijk, het is gewoon hoe onze hersenen werken. Onze hersenen proberen een complexe wereld in stukken te delen tot deze begrijpelijk wordt, proberen van onze waarnemingen een samenhangend verhaal te maken waardoor we begrijpen wat er om ons heen gebeurt en waarom. Dat maakt het niet minder kwalijk en dat maakt juist dat we ons ten allen tijde bewust moeten zijn van onze denkbeelden, wat we doen en hoe we ons uitdrukken.

Per slot van rekening is discriminatie op sommige gronden wel toegestaan en zelfs gewenst, neem bijvoorbeeld een sollicitatie, het is de bedoeling om te discrimineren op grond van verschil in capaciteiten en vermogen de baan in kwestie naar behoren te kunnen uitvoeren zodat je uiteindelijk de meest geschikte kandidaat overhoudt. De realiteit is echter dat er een hoop overwegingen meespelen die daar niet aan bijdragen en daar zelfs afbreuk aan doen.

Hypocriet

Gelijkheid is ver te zoeken, misschien nog wel het meest bij de mensen die schreeuwen om gelijkheid, ze wekken bij mij de indruk dat ze niet willen dat er helemaal niet meer gediscrimineerd wordt, maar dat ze uitsluitend willen dat zij zelf niet gediscrimineerd worden en het is ook discriminatie als je niet net zo hard meewerkt aan een eind van discriminatie van anderen als dat je werkt aan een eind van discriminatie die tegen jou gericht is, dan ben je namelijk mensen aan het uitsluiten van de redding.

Het is doelbewust de tweede keer dat ik dat noem in dit artikel, ik vind het namelijk hypocriet om je schuldig te maken aan discriminatie terwijl je daar juist een eind aan probeert te maken. Ik vind de wraakgevoelens die bij een hoop mensen die gediscrimineerd worden leven wel begrijpelijk, maar onredelijk. Die wraakgevoelens maken de maatschappij niet beter, maar veranderen slechts het doelwit van de discriminatie en daar zijn we niet mee geholpen. Het creëert een cirkel van haat en wraakgevoelens en vergroot de drang om op zoek te gaan naar mensen van hetzelfde kaliber om daarmee een stuk van de maatschappij over te nemen en anderen buiten te sluiten.

Iedereen

Tot slot: ik denk dat als we de maatschappij willen verbeteren en discriminatie willen beëindigen we het anders aan moeten pakken. Inclusiviteit i.p.v. exclusiviteit, mensen uitnodigen om een kijkje te nemen in je leven, begrip creëren, dialoog en gebruik maken van je constitutionele rechten. Niet alleen omdat je als losse bevolkingsgroep niets gaat bereiken, maar vooral ook omdat zelfs als alle gediscrimineerden samenwerken je nog steeds niet genoeg draagvlak hebt om maatschappelijke verandering teweeg te brengen, we hebben iedereen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Zelfs Henk en Ingrid, hoe erg we het ook oneens zijn met Wilders. Misschien hebben we Henk en Ingrid zelfs nog het hardst nodig als we echt willen zorgen dat er niet meer gediscrimineerd wordt en je gaat hen niet overtuigen door ze te beledigen of tegen je in het harnas te jagen of onbedoeld hele grove opmerkingen maakt waarmee je ze wegzet als onredelijke mensen waar niet mee te praten valt.. 

De maatschappij hoort een plek te zijn waar iedereen zich veilig en welkom voelt, zonder uitzonderingen.

Dit artikel werd ingezonden door Branislav Plesa

Allochtoon, maar zo voel ik me niet, ik voel me… nee ik BEN geboren en getogen Amsterdammer en dus ook Nederlander. Toch zijn er heel veel mensen die mij niet willen laten vergeten dat ik allochtoon ben. Dat ik er niet bij hoor, of het nou de autochtonen zijn (want ik heb een vreemde naam) of de allochtonen (want ik ben blank). En anders hebben ze wel iets tegen op mijn tattoo’s, muziekkeus, lange haar, noem maar op.

Vanaf de zijlijn bekijk ik het steekspel van gediscrimineerden, discrimineerders, sympathisanten en ander volk…. sorry, maar jullie snappen het geen van allen.


2.196 keer gelezen | Geschreven door
4 comments
Branislav Plesa
Branislav Plesa

Kan je dat beargumenteren of verduidelijken? In het wildeweg roepen dat het lariekoek is daar help je natuurlijk niemand mee.

Parblue productions
Parblue productions

Jammer dat dat nodig is. Heel kort dan. Je doet zelf direct waar je anderen van beschuldigt. Je schrijft: "Iedere keer dat het onderwerp ter sprake komt sta ik weer versteld van mensen hun tunnelvisie: dat men het eigen leed belangrijker vindt dan dat van een ander en dat mensen vaak zelfs ronduit racistische opmerkingen over andere (al dan niet) allochtone bevolkingsgroepen maken." Dan heb je het blijkbaar over jezelf? Dan heb je nog wat blabla over zielige blanke mensen in Zuid Afrika die gediscrimineerd worden, en oh ja, mensen die tegen discriminatie zijn, die willen eigenlijk juist graag mensen discrimineren. Hoe ben jij in godsnaam door de redactie op deze website gekomen? Heeft er iemand liggen slapen of zo?

Branislav Plesa
Branislav Plesa

Het spijt me, maar dan is dat jouw persoonlijke interpretatie, wat ik daarmee probeer te zeggen is dat iedere keer dat het onderwerp ter sprake komt er zowel vanuit de mensen die discrimineren als de mensen die gediscrimineerd worden racistische opmerkingen gemaakt worden. Mensen die discrimineren gaan over de schreef, maar dat is geen excuus voor de mensen die in dat geval gediscrimineerd worden om ook maar racistische opmerkingen te maken, want dat is gewoon kinderachtig de bal kaatsen en daar geloof ik niet in. Daarnaast neem ik waar dat mensen die gediscrimineerd zijn ten opzichte van andere bevolkingsgroepen (die net zo goed gediscrimineerd worden) ook gewoon hele nare discriminatoire opmerkingen maken, bijvoorbeeld in de ZP discussie waren er verdacht veel mensen afkomstig uit het midden oosten die ook heel heftig reageerden en met taalgebruik slingerden dat niet door de beugel kan.  Staat los van mijn oost-europeaanse afkomst, want ik ben noch donker, noch afkomstig uit het midden-oosten, maar ik vind dat zeer kwalijk. Bovendien geeft dat de mensen die discrimineren het idee dat het okee is om te discrimineren omdat allochtonen onderling dat ook doen. Die blabla is dus gewoon waar, doe eens wat onderzoek voor je gaat roepen dat dingen onzin zijn. Ik zeg niet dat ze dat willen, ik zeg dat ze dat doen (al dan niet onbedoeld) en ik zeg dat ze daar mee op moeten houden voor ze autochtonen er van gaan kunnen overtuigen dat ook niet te doen. Ik geef juist aan dat men niet moet vechten tegen de discriminatie gericht tegen de eigen bevolkingsgroep, maar dat men met dialoog en begrip een eind moet maken aan discriminatie over het algemeen omdat je anders in wezen precies hetzelfde doet als autochtonen die discrimineren omdat je andere mensen uitsluit van het kunnen leven zonder discriminatie, bovendien plaats je daardoor je eigen bevolkingsgroep op een voetstuk ten opzichte van andere gediscrimineerde bevolkingsgroepen en dat is ook een vorm van discriminatie. Ik kan je verzekeren dat de redactie zorgvuldig omgaat met wat ze wel en niet doorlaten en ik vind het jammer om aan jouw reactie te lezen dat je niet hebt begrepen wat ik bedoel (ik wil niet raden naar wat daar de oorzaak van is).