Er zijn weinig sterfgevallen te verzinnen die zinvol zijn, maar zinlozer dan de dood van Mitch Henriquez wordt het bijna niet. De Arubaanse vader was op vakantie in Nederland, toen hij zaterdagnacht, tijdens een festival in Den Haag, zodanig door de Haagse politie werd mishandeld, dat hij in coma raakte en aan zijn verwondingen overleed. 

De politie zelf ziet dat anders, zo blijkt uit de eerste verklaring van het OM, waarin zij stellig beweren dat Henriquez heeft geroepen dat hij een wapen bij zich had – maar belangrijker – dat hij pas onwel werd onderweg naar het bureau. Die verklaring is inmiddels van hun website verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een bericht waarin het OM belooft om samen met de Rijksrecherche de toedracht van de zaak te onderzoeken. Wat politie en justitie namelijk in de gauwigheid even waren vergeten, is dat elke gek tegenwoordig een smartphone mét camera op zak heeft. En deze beelden schetsen een ander verhaal.

Mitch is duidelijk al “onwel” voordat hij het arrestantenbusje in wordt gesleept. Mitch had duidelijk in een ambulance moeten worden vervoerd. Maar Mitch moest toch maar gewoon eerst mee naar het bureau. Hoewel hij volgens ooggetuigen eigenlijk niks verkeerd deed.

11709595_1616968465255661_8838863394047178838_n

getuigen

En ook uit de beelden die een familielid op Facebook plaatste blijkt dat áls Mitch al “onwel” werd, het politiegeweld daar toch in elk geval ook een rol bij speelde. Van onwel worden raakt naar mijn weten niemand zo total loss.

henriquezDe Nederlandse media nemen in eerste instantie de verklaring van het OM volledig en zonder kritiek over, maar zijn inmiddels kritischer. Het is ook niet langer mogelijk de discrepantie tussen de verklaring van het OM en die van ooggetuigen én de beelden te negeren. Ook al omdat op social media inmiddels de hashtag #MitchHenriquez trending is en steeds meer mensen zich hardop afvragen hoe het kan dat OM en politie een andere waarheid spreken dan de videobeelden van de arrestatie.

laroes

Ook vanuit Aruba worden vragen gesteld over het lot van Mitch door de Arubaanse oppositiepartij MEP.

11539089_10207554808007517_2464865024695623439_o

 

Als houder van het monopolie op geweld, mag van de politie worden verwacht dat ze ook weten hoe en wanneer en in welke mate dit in te zetten. In het geval van Mitch Henriquez lijken foto’s en video’s een ander beeld te schetsen. Eentje die een grondige schoonmaak bij de politie Den Haag tot gevolg zou moeten hebben. Want als zo’n grote groep agenten zich op deze manier weet te gedragen, is de kans dat het probleem hoger in de boom zit groot. In de tussentijd is er een man, vader, zoon dood. Voor niks. En kunnen we alleen maar doen waar zijn familie ook toe oproept; rustig blijven. Hoe boos dit ook maakt.

rustig

 

Extra berichtgeving:

Telegraaf: ‘Passend werk’ agenten dodelijke arrestatie

Volkskrant: Aruba eist diepgaand onderzoek naar overlijden arrestant – rare kop, informatie komt niet terug in het artikel.

NRC: Aruba eist diepgaand onderzoek naar dood arrestant in Den Haag – Legt in kop nadruk op “eis” van Aruba, die mij toch alleszins redelijk overkomt, minder op toedracht en schijnbare waarheidsverdraaiing van de politie.

Telegraaf: ‘Dood arrestant door hardhandig optreden politie’

Den Haag FM: Amnesty International: “Onthouden medische hulp Mitch Henriquez misschien strafbaar”

 


4.261 keer gelezen | Geschreven door
5 comments
Suzanne Bakker
Suzanne Bakker

Is het zo dat meneer Henriquez op een druk muziek festival tegen de politie roept dat hij bewapend is ? (Omdat men te lang naar hem kijkt ?)

Roberto
Roberto

Het was duidelijk te zien dat Mitch niet meer reageerde.......waar waren de hulpverleners van EHBO post en Rode Kruis en of hulp vragen van een ambulance  om Mitch te assisteren...........Nee maar RESPECTLOOS slepen ze Mitch  en dumpen in de ME wagen met de handboeien aan Terwijl Mitch bewusteloos en levenloos was.....onwel is geworden......Waarom toch brengen naar de politie bureau ??? En later zeggen dat hij onwel is geworden ??? Foute boel ...... Beesten zijn ze stuk voor stuk..... Ik woon zelf bijna 28 jaar in Nederland.....kende Mitch van vroeger en zijn familie goed.... Mitch is geen geweldadige man.......ik ben sprakeloos .....boos en verdrietig..... Ik heb geen woorden voor..... Mitch R.I.P.....  

natasia
natasia

Ik vind dat BOB anders zou piepen als het zijn dierbare zou zijn! Kippevel krijg ik als ik naar het filmpje kijk. Hoe verhard de "helden" van Den Haag zijn om toe te geven van eyyy misschien toch maar de boeien losmaken aangezien hij geen teken van leven vertoont! En dat er 1 nog rustig een drankje erbij pakt! Schamen jullie je niet vraag ik mij af? ? Hoe veel meer bewijs moet je hebben dat de politie in Den Haag abnormaal veel geweld gebruikt om machtsvertoon te tonen! Onnodig en indien wel nodig dan zijn ze in geen Velden of wegen te bekennen. Woedend kan ik hierom worden. En de media is ook deels schuldig hieraan om geen ruchtbaarheid te geven! Walgelijk!

Bob
Bob

Ik vind dat iedereen zo snel conclusies trekt. Eerst het OM die daarna een eerdere verklaring intrekt en nu is er ineens sprake van zinloos geweld? Ik heb ook al vergelijkingen met de toestanden voorbij zien komen  in Amerika tussen blanke agenten en zwarte verdachten. Jongons, doe nou eerst ff het onderzoek afwachten, praten we daarna verder.

mf
mf

Onderzoek afwachten is onderdeel van het rookgordijn. Zo ook het uitlokken van rellen door nog meer excessief politie geweld in te zetten, net zoals alleen maar richten op de doodsoorzaak, zodat niemand zich meer afvraagt of het wel waar is dat hij zei: 'dat hij een vuurwapen had' Ik heb mijn eigen onderzoek gedaan. voldoende ooggetuigenverklaringen gelezen. Het Onderzoek van Amnesty International over Etnisch Profileren en zinloos geweld, Documentaires waarin ex agenten van Politie Haaglanden uit de school klappen over 'liegen, hand boven het hoofd houden, pesterijen van buitenlandse collegas', Uit spraak van Korpschef Bouman waarin hij verklaart dat het spook van 'uitsluiting' waart in het politie corps, uitspraken van Musscher die helemaal van t pad af is: "Marokanen zijn gewelddadig omdat dat dat genetisch bepaald is en ze heten Berbers omdat dat van Barbaars afkomt". De video beelden, de leugens van Politie aan OM die letterlijk zonder onderzoek worden overgenomen, het feit dat ze bijna alle leugens terug draaien behalve die ene die lastig te bewijzen is (wat hij zou hebben geroepen). Oog getuigen die verklaren dat ze niets hebben gehoord over een vuurwapen. De reactie van de mensen in de Schilderswijk (dat richt zich niet voor niets tegen de politie). Voldoende aanleiding om mijn eigen conclusies te trekken toch? Heb ik het onderzoek van het reeds op zijn minst onzorgvuldig* gebleken OM niet voor nodig. (*wat eigenlijk gewoon corrupt en racistisch is)