De dood van Mitch Henriquez is veroorzaakt door hardhandig optreden van politieagenten dat leidde tot zuurstoftekort. Dat heeft hoofdofficier van justitie Kitty Nooy vandaag tijdens een persconferentie gezegd. Zij benadrukte dat er uit het onderzoek niet is gebleken dat de dood van Henriquez te maken zou hebben gehad met drugsgebruik of een teveel aan alcohol. 

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen is geschokt door de voorlopige resultaten, maar benadrukt dat er geen systemisch probleem is bij het Haagse politiekorps. De burgemeester roept zijn stadsgenoten op om vooral rustig te blijven.

Arubaanse agent

Een van de agenten die aanwezig was bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez blijkt van Arubaanse afkomst te zijn. Hoewel hij niet tot de groep agenten behoort die vandaag op non-actief is gesteld, legde hij vandaag via zijn advocaat een verklaring af waarin hij liet weten dat hij het heel erg vindt wat er gebeurd is, maar benadrukte hij ook dat hij niet direct bij de dood van Henriquez is betrokken. Dit deed hij naar aanleiding van bedreigingen aan het adres van zijn familie op Aruba, waar het beeld was ontstaan dat hij bij de verdachten zou horen.

Onrust in Den Haag

Ook vandaag was het weer onrustig in Den Haag. Vanuit Aruba roept Parlementariër voor regeringspartij AVP (Arubaanse Volkspartij) en voorzitter van de vaste Kamercommissie van justitie op Aruba Desiree De Sousa-Croes op om de familie van Mitch Henriquez tijd en rust te geven om te rouwen en om vooral allemaal kalm te blijven. Zij plaatste dit bericht via Facebook.

kalmtemitch

 

Vertaling:

Wij hebben begrepen dat er vanavond wederom een demonstratie zal zijn in Den Haag. Wij hebben de voorlopige resultaten van het onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez ontvangen. Het is gepast om de familie en zijn vrienden de ruimte te bieden om in alle rust te kunnen rouwen.

De schuldigen zullen worden vervolgd. Laten we het recht z’n beloop laten gaan, zodat wat moet gebeuren kan gebeuren.

Laten we geen ruimte geven aan andere groepen met slechte bedoelingen, om de goede naam van Arubanen te bezoedelen. We staan voor onze rechten en zijn de stem voor zij die niet meer kunnen praten, maar andermans bezittingen vernielen geeft geen pas. Ons doel is bereikt: Recht zal geschieden voor Mitch.

Wij spraken Desiree kort via de telefoon over de sfeer op Aruba en het feit dat een van de aanwezige agenten van Arubaanse afkomst is, maar ook over hoe vanuit Aruba wordt gekeken naar het beeld dat racisme bij deze gebeurtenissen een rol heeft gespeeld. Je kunt de audio van dit gesprek bovenin dit artikel beluisteren. Onze excuses voor de slechte geluidskwaliteit, de verbinding met Aruba was niet optimaal.


2.462 keer gelezen | Geschreven door
0 comments