Onze geesten worden al bijna twee jaar rijp gemaakt voor strengere anti-immigratiewetten. Vrijwel elke dag is de enorme vluchtelingenstroom het belangrijkste item van het Journaal.
Alleen: de cijfers kloppen voor geen meter.

Afgelopen week (16-9) citeerden allerlei media een anonieme woordvoerder van het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Die zou hebben gezegd dat er sinds kort 3000 asielzoekers per week Nederland binnenkomen. Als dat zo door blijft gaan komen er in een jaar 156.000 binnen.

Helaas is dat cijfer niet te controleren. Op de website van het COA zelf staat er helemaal niets over. Hoewel: het COA vertelt wel dat ze op dit moment 33.600 mensen in de opvang hebben. Toch iets minder dan 156.000. Dat is nota bene inclusief alle mensen die al veel eerder asiel hebben gevraagd, en zelfs inclusief 13.000 mensen die al asiel hebben maar die nog geen huis hebben gevonden.

Rara hoe kan dat?

De echte cijfers – en de media

Nu zijn er wel exacte cijfers van de IND beschikbaar tot en met juli (die van daarna moeten nog komen).
Volgens Nu.nl kwamen er in de zomerperiode 1.000 a 1.500 asielzoekers per week naar Nederland. Volgens RTL nieuws waren het er tot nu toe steeds 1.800 per week, en zijn het er nu 3.000. Volgens Wilders zelfs 3.100 per week.

Maar de IND is de enige die die mensen echt telt. “Eerste aanvragen”, in het jargon. Als zij een asielaanvraag niet opnemen, komt die persoon niet eens bij het COA binnen. En volgens hen waren het er in juli 686 per week in plaats van 1.500 of zelfs 3.000.

In juni waren het er overigens 671. Er was deze zomer dus een enorme stijging te zien van… 15 mensen.

Werkelijk aantal asielzoekersNog sterker: Hoewel staatssecretaris Teeven in mei vorig jaar al riep dat er gemiddeld duizend asielzoekers per week naar Nederland komen, en we sindsdien in een crisissfeer worden gehouden, kwamen er afgelopen jaar feitelijk MINDER asielzoekers naar Nederland dan in het jaar daarvoor.

In de 12 maanden tot en met juli kwamen er geen 52.000 of zelfs 156.000 per jaar. Het waren er 21.088. Inderdaad, maar liefst zeven keer minder dan het RTL nieuws je wil laten geloven.

Al deze cijfers zijn openbaar. Er is niemand die de media tegenhoudt om voor de grap eens iets te checken voor ze weer een leugen afdrukken. En ja, het is mogelijk dat er in augustus en september een flinke stijging is van het aantal asielaanvragen – die cijfers zijn er gewoon nog niet. Maar de cijfers van het COA, dat ze 33.600 mensen opvangen, die zijn van 14 september 2015, dus we worden nog geenszins overspoeld. Ter vergelijking: in 2001 vingen ze 83.800 mensen op.

Lui of opzet?

In dit geval kon je nog denken dat het probleem bestaat uit zeer extreme journalistieke lamlendigheid. Gewoon lekker makkelijk een woordvoerder napraten zonder ooit iets te controleren, zelfs al is het al twee jaar lang bijna dagelijks je hoofditem.

Maar als je bijvoorbeeld eens een uitzending bekijkt als die van het NOS journaal op 14 september, waarin een wethouder één zinnetje lang de tijd krijgt om te vertellen waarom hij voor een nieuw AZC is, en vervolgens drie overduidelijke racisten op het nieuws mogen vertellen dat asielzoekers levensgevaarlijk voor je kinderen zijn… dan ga je er toch aan twijfelen of het alleen maar luiigheid is.

In dezelfde uitzending stelt het Journaal een vraag aan de staatssecretaris. Eén enkele vraag. Welke objectieve vraag zou het zijn, hoe zou het nieuws meer helderheid gaan bieden, en meer duiding in het drama van de vluchtelingen? Wat het nieuws aan de staatssecretaris vraagt is dit:

“Mijnheer Dijkhoff? Wanneer gaan de grenzen nou dicht?”

Na twee jaar paniekzaaierij kunnen we rustig stellen dat de grens tussen journalistiek en propaganda flink is overschreden.

Dit artikel verscheen eerder op Grutjes.nl


1.778 keer gelezen | Geschreven door
0 comments