Over ons

Man, wat een beerput ging er open met betrekking to ras en racisme de afgelopen jaren. Vreselijk, licht beangstigend, maar ook eindeloos interessant. Want met de kaarten op tafel wordt een gesprek langzaam maar zeker mogelijk. En met de bereidheid van mensen om over racisme een mening te hebben in plaats van een ver-van-mijn-bed-gevoel ergens achterin het referentiekader, is er ruimte ontstaan om naar elkaar te luisteren. En misschien nog wel belangrijker: om de status quo te benoemen en beschrijven.

Want zo tolerant als we dachten te zijn, blijken we niet per se te zijn. En zo open als we vonden dat we moesten zijn, waren we niet.

Geen racisme? Lijkt me stug!

Inmiddels krijgen we bijna dagelijks te horen dat er in Nederland géén racisme is.

De verhalen die we om ons heen horen, de ervaringen die we zelf hebben, vertellen een ander verhaal. Maar als zij die het slachtoffer zijn van racisme (of ander onrecht, alleen zijn daar ook andere sites voor), hun verhalen niet delen, dan kan men ook blijven volhouden dat er geen racisme is. Daarom bieden we op deze site de ruimte om verhalen te delen (anoniem als je dat wilt).

Zodat datgene waar je misschien liever niet over praat, wél een plek krijgt en hopelijk wordt meegenomen in het debat dat nu nogal eenzijdig gevoerd wordt.

Verdwenen gelijkheid

Op deze website hopen we een bijdrage te leveren aan de gesprekken die nu plaatsvinden waar het gaat om racisme en de positie van niet-blanken in Nederland. Door te opiniëren, te informeren, soms misschien heel lichtjes te sneren en in elk geval te verzamelen. Zodat we voer kunnen zijn voor digitale archeologen die over 100 jaar deze site vinden en de mensheid in de 10’s maar een raar volkje vonden.

We zijn net begonnen, dus wat we gaan doen en met wie, maar ook hoe precies, dat gaat zich nog uittekenen. Maar teken vooral mee.

Daar hebben we natuurlijk wel een paar regels voor:

  • Racistische, haatzaaiende en gewelddadige boodschappen worden verwijderd. Wat dat zijn? Dat bepalen wij. Je kunt natuurlijk altijd zelf een site maken, waar je dan kunt doen wat je wilt. Het is hier geen democratie, maar privéterrein.
  • Heb je wat interessants toe te voegen? Doe dat. Zijn we gek op!

In het kort zijn de regels – voor nu – dus simpel: don’t be an asshole. Meestal weet je van jezelf wel wanneer je dat bent, anders zijn we meer dan bereid om je erop te wijzen.

Meedoen?

 

Contact

Contact opnemen kan via het onderstaande formulier. Alles waar scheldwoorden in staan, gooien we direct weg 🙂